Članci

Linić: Ukrao bih!

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

 povodom najave da će zbog smanjivanja proračunskog deficita
eventualno korekcijama posegnuti za
sadašnjim ili budućim sredstvima iz II. mirovinskog stupa

 „Sačuvajmo naš novac“

 

Svjedočimo najavama kako je jedna od mogućih opcija za krpanje proračunske rupe da se uzme dio budućih uplata iz II. mirovinskog stupa (mirovinska kapitalizirana štednja), odnosno da se ta sredstava preusmjere u državni proračun. Točnije, najavljuju se da su „ neke manje korekcije moguće“, bez namjere ukidanja II. stupa. U svakom slučaju, bilo kakva odluka te vrste još nije donesena i nadamo se potpunom odustajanju od takve opcije - ne samo sada, nego i bilo kada! Ove ideje se sjećamo u originalu još od ministra financija bivše vlade.

Znamo zašto bi svaki od oko 1,7 milijuna osiguranika koji imaju račune u II. stupu trebao biti protiv takve eventualne odluke.  Podsjećamo na dvije činjenice: mirovinski sustav je najznačajniji sustav socijalne sigurnosti te je jedini sustav u Hrvatskoj u kojem je provedena ozbiljna i cjelokupna reforma. Time je građanima omogućena osobna kapitalna štednja za mirovinu i stvoreni su izgledi za pristojnu mirovinu, makar za osiguranike koji će ići u mirovinu nakon više desetljeća ukamaćivanja sredstava na mirovinskim računima.

Podržavamo stručno propitkivanje nekih detalja funkcioniranja II. stupa, jer to može biti samo na dobrobit osiguranika. Dakako, svaka nagla i ishitrena odluka o mijenjanju njegovih osnovnih postulata može ozbiljno ugroziti financijsku stabilnost cijelog gospodarstva i buduće mirovine naših građana. Ujedno to bi predstavljalo grubu povredu pravne sigurnosti čime bi se narušila ionako krhka vladavina prava u našoj zemlji.

Neki su pojedinci u vladi financijski procijenili da građani imaju tako puno novca, da čak mogu i odvajati za štednju za mirovinu te im je stoga potencijalno spremna porezom uzeti upravo taj novac. Ono što je najopasnije je da će se još jedna generacija naših građana učiniti ovisnima o porezima, doprinosima, državnom proračunu i političarima.

Razumijemo sasvim opravdane brige kako je javnog novca u proračunu sve manje, odnosno da rupa je sve veća. Znamo da je to posljedica dugoročne socijalističke fiskalne politike svih dosadašnjih vlada. Otvoreno govoreći, sasvim je evidentno da aktualna Vlada nema dovoljnu razinu hrabrosti za socijalno rizične fiskalne politike koje bi značile ozbiljne sustavne rezove proračunskih rashoda. Takav izazov sigurno nije isto što i trenutne ad hoc („tu i tamo“) metode vršarenja po prihodovnoj strani proračuna, uz tek sramežljive uštede, samo onda kada se „mora“.

Mi već imamo prijedloge rezanja glomazne i nefunkcionalne birokratizirane države, za što se kao klasični liberali i libertarijanci zdušno zalažemo u želji da država bude tek minimalni okvir za slobodno tržište, a istovremeno maksimalno efikasna i digitalizirana u javnom upravljanju. Tada bi se spriječila vječita, masovna i legalizirana otimačina javnog i privatnog novca kroz razne oblike poreznih sila koje su ionako prepreka gospodarskom rastu. Zalažemo se za rezove proračunskih rashoda za birokratske viškove, vozne parkove, neefikasne javne investicije i javna poduzeća, prijevremene i/ili povlaštene izračune mirovina, lažne invalide i primatelje socijalne milostinje, obilne i raznolike oblike subvencija, pomoći, dotacija, donacija i sličnih neefikasnih socijalnih redistribucija raznim kategorijama ovisnika.

Tada bi Vlada pronašla put za smanjivanje proračunskog deficita - bez ikakve pomisli o oduzimanju našeg novca iz II. mirovinskog stupa. S našim liberalnim fiskalnim namjerama koje smo objavili na naslovnici naše web stranice www.cea-policy.hr te na www.iustitia.hr , vjeran smo i dobronamjeran partner Vladi u spremnosti da predložimo fiskalno odgovorna i dugoročno održiva rješenja za javne financije. 

U Zagrebu,

28. siječnja 2014. godine

Centar za javne politike i ekonomske analize (CEA) www.cea-policy.hr

Udruga za promicanje individualne slobode „Iustitia“ www.iustitia.hr

 

Kontakt za medije - glasnogovornik:

dr. sc. Ivor Altaras Penda, MBA

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.">Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

mob.: 091 5039 265

Kao dio Atlas Economic Research Foundation mreže think-tankova i nevladini klaster, provodimo analize javnih politika te zagovaramo ideje Austrijske škole ekonomike i klasično liberalna načela individualne slobode i slobodnog tržišta, vladavine prava, prava privatnog vlasništva, deregulacije, privatizacije, fiskalne discipline, ograničene uloge države, niskog ravnog poreza, stabilnog novca, transatlantske sigurnosti te europskog jedinstvenog tržišta sa slobodno tržišnim natjecanjem.