Članci

1regionalnisU Beogradu, 27. i 28. veljače 2014. godine, članovi Udruge za promicanje individualne slobode „Iustitia“ sudjelovali u Prvom regionalnom sastanku libertarijanaca koji je organizirao srpski Libertarijanski klub „Libek“.

Glavna ideja sastanka bila je okupljanje regionalnih organizacija koje se bave libertarijanizmom iz Hrvatske (Udruga „Iustitija“ i Udruga „Lipa“), Bosne i Hercegovine (Udruženje „Multi“) te Makedonije (Ohridski institut za ekonomske strategije i međunarodne odnose i Europski studenti za slobodu (ESFL Makedonija)) kao i domaćina iz Srbije (LibeK) s ciljem jačanja suradnje te rada na unaprjeđenju i usuglašavanju upravnih, sadržajnih, informacijskih i strukturnih kapaciteta potrebnih za stvaranje čvrstih temelja budućeg zajedničkog djelovanja i poboljšavanja vlastitih aktivnosti.

Kako bi se postigli svi zadani ciljevi u vrlo kratkom roku, umjesto konvencionalnog predavanja, ovaj dvodnevni seminar bio je koncipiran kao interaktivna radionica kroz koju se timskim radom nastojala snažno potaknuti kreativnost sudionika, lakše razmijenila iskustva te zajednički problemi, a time stvorile nove ideje za budući kvalitetniji zajednički rad kojim bi se učvrstila libertarijanska misao u regiji.

Sastanak je započeo 27. veljače u popodnevnim satima, susretom u prostorijama Libertarijanskog kluba „Libek“ te predstavljanjem i upoznavanjem svih sudionika sastanka. Nastavio se večerom u neformalnom prijateljskom ozračju kao uvertiri za predstojeći formalni dio susreta idućeg dana.

Formalni dio sastanka 28. veljače otvorio je predsjednik LibeKa, Miloš Nikolić, predstavljanjem organizacije objašnjavajući njene početke i nastanak, organizacijsku strukturu, dosadašnji model rada te prezentiranjem dosad ostvarenih ciljeva i načina njihova realiziranja, ali i budućih planova organizacije.

Okupljenima se obratio i Programski direktor „Libeka“, Petar Čekerevac, podrobnije predstavivši pojedine projekte „Libeka“ i način njihova provođenja te najavio spomenuti integrativni dio sastanka, radionicu naziva „Libertarijanizam u regiji“.

Nakon kraćeg predavanja i aktivne rasprave svih prisutnih, sudionici su se okupili u radne timove kako bi predstavili dosadašnji rad svojih organizacija, probleme s kojima su se susretali i kontekst u kojem djeluju te kreirali nove ideje i prijedloge za svoj daljini rad.

Svi okupljeni na kraju sastanka izrazili su zadovoljstvo organiziranim susretom, unisono ga ocijenivši produktivnim i informativnim uz zaključak da je ispunio sva zadana očekivanja.