Članci

Prikupljanje pomoći poplavljenima u Hrvatskoj i regiji (izvor: dnevnik.hr) Velike poplave u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji pokazale su koliko državne službe osmišljene upravo radi toga da rješavaju krizne situacije i budu na ispomoć građanima u nevolji mogu zakazati, pa čak i biti na štetu građana.

Iako sporadično, spontano i gotovo potpuno neorganizirano, ljudima je pomoć pristizala najprije iz privatnih izvora - od njihovih sunarodnjaka i pojedinaca u regiji, dobrovoljnih organizacija civilnog društva i privatnih kompanija. Unatoč tome, neki i dalje zagovaraju političku intervenciju državnih službi, govoreći kako se samo radi o tome da treba povećati njihovu "efikasnost".

Dokazujući kako put u pakao doista može biti popločen dobrim namjerama, Isabel Paterson pokazala je i objasnila još 1943. godine na američkim primjerima zašto dobronamjerni ljudi ustrajno zagovaraju društveno štetna i često pogubna politička rješenja u svom eseju "Kako humanitarac postavlja giljotinu" objavljenom u knjizi Bog stroja.

Esej na hrvatskom jeziku možete preuzeti ovdje: [PatersonIsabelHumanitarac.pdf]